Πότε πρέπει να συμβουλευθώ κάποιον ψυχολόγο; 

Ολοι οι άνθρωποι διανύουν δύσκολες περιόδους στη ζωή τους είτε λόγω κάποιου προβλήματος είτε λόγω εσωτερικών αναζητήσεων. Συνήθως σ’αυτές τις περιόδους νιώθουν την ανάγκη να λάβουν βοήθεια από κάποιον «ειδικό». Όση στήριξη και να λαμβάνουν από το οικογενειακό ή/και φιλικό περιβάλλον πολλές φορές νιώθουν ότι χρειάζεται να αντλήσουν δύναμη εσωτερικά, από τους ίδιους. Σ’αυτό λοιπόν  βοηθά ο ψυχολόγος, στο να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους, να εμπιστευτούν τα εσωτερικά τους ταλέντα και δυνάμεις, να αναδομήσουν ιδέες και απόψεις που τους δυσκολεύουν και να επικοινωνήσουν καλύτερα με τους γύρω τους. Η στιγμή που ο καθένας νιώθει έτοιμος για να επισκεφθεί τον ψυχολόγο για πρώτη φορά ποικίλει ανάλογα με το άτομο, τη δυσκολία που αντιμετωπίζει κτλ.


  Ο ψυχολόγος θα μου πει τι να κάνω; Θα μου βρει τη λύση;

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συνδέεται η επίσκεψη στον ψυχολόγο με ετοιμοπαράδοτες συνταγές και λύσεις. Ο κάθε άνθρωπος έχει τη δική του προσωπικότητα και έχει τη δυνατότητα επιλογών και αποφάσεων για τη ζωή του. Ο ψυχολόγος συμβάλει στο να εξερευνήσει ο θεραπευόμενος τις πιθανές επιλογές του, να τις αξιολογήσει και να μπορέσει να επιλέξει τη καλύτερη δυνατή για τον ίδιο. Με λίγα λόγια ο ψυχολόγος είναι συνοδοιπόρος στο ταξίδι που θα ξεκινήσουν, θα τους στηρίξει στις δυσκολίες, θα τους επιβραβεύσει και θα χαρεί στις επιτυχίες και όταν φτάσουν στον προορισμό τους θα τους καμαρώσει. Την διαδρομή και τον προορισμό θα τον διαλέξουν οι ίδιοι.


  Ποια είναι η συχνότητα των συνεδριών;

Αυτό είναι κάτι που καλούνται να αποφασίσουν μαζί ο θεραπευτής και ο θεραπευόμενος. Ωστόσο οι συνεδρίες ορίζονται ως επί τω πλείστω σε εβδομαδιαία βάση προκειμένου να διατηρείται η συνέχεια και η αποτελεσματικότητα της ψυχοθεραπείας.


  Πόσο καιρό θα χρειαστεί να επισκέπτομαι τον ψυχολόγο;

Το τέλος της ψυχοθεραπείας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες , όπως το αίτημα του θεραπευόμενου, το πόσο γρήγορα θα εξελιχθεί, τη δυσκολία που αντιμετωπίζει κτλ. Ο στόχος της ψυχοθεραπείας είναι να μπορέσει ο θεραπευόμενος να αυτονομηθεί και να αντλεί ικανοποίηση από τη ζωή του όσο το δυνατόν πιο άμεσα. Το οικονομικό κόστος της διαδικασίας είναι κάτι που κατανοεί και ο θεραπευτής και σε καμία περίπτωση δεν στοχεύει στην παράταση της διαδικασίας. Οπότε έγκειται στο να συμφωνήσουν από κοινού θεραπευτής και θεραπευόμενος, ανάλογα με την πρόοδο που έχει σημειωθεί κατά την θεραπεία, πότε έχει φτάσει η στιγμή να σταματήσουν οι συνεδρίες.


  Τι να περιμένω στο πρώτο ραντεβού;

Για όσους είναι η πρώτη φορά που επισκέπτονται τον ψυχολόγο υπάρχει η ανησυχία για το τι θα πουν, αν θα τους καταλάβει  και θα μπορέσει να τους βοηθήσει, αν θα νιώσουν άβολα ή αμήχανα να μοιραστούν προσωπικές πληροφορίες. Όλες αυτές οι σκέψεις είναι λογικό να τους απασχολούν κατά την πρώτη συνάντηση. Ωστόσο παίρνοντας τηλέφωνο και κλείνοντας ραντεβού έχουν ήδη κάνει το πρώτο βήμα. Η συνέχεια διαδραματίζεται στο γραφείο του ψυχολόγου όπου με το καλωσόρισμα και με τη συζήτηση που ακολουθεί (εστιάζοντας κυρίως στους λόγους που ο θεραπευόμενος επισκέφθηκε τον ψυχολόγο και στη συλλογή κάποιων προσωπικών πληροφοριών) συνήθως οι ανησυχίες υποχωρούν αμέσως.

Γραφείο Αθήνας: Λ. Αλεξάνδρας 158Α (μετρό Αμπελόκηποι), Τ.Κ. 11471

Τηλέφωνο: 6978798298