Η πλειονότητα των ανθρώπων ταυτίζει την εγκυμοσύνη με την μητέρα και όχι άδικα εφόσον επιτελείται στο σώμα της. Είναι αυτή που κυοφορεί το έμβρυο για 9 μήνες, που νιώθει πρώτη την κίνησή του στην κοιλιά της, που φροντίζει τη διατροφή του μέσω της δικής της και έχει την αίσθηση ότι το γνωρίζει πριν ακόμη το κρατήσει στην αγκαλιά της. Ένα εξίσου όμως σημαντικό πρόσωπο στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ο πατέρας.

Με αφορμή τα ερευνητικά ευρημάτα που δείχνουν ότι το στρες που βιώνει η μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη του εμβρύου έχει δοθεί έμφαση στους τρόπους με τους οποίους ο πατέρας μπορεί να συντελέσει στη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για τη μητέρα και το παιδί.

Ας σκεφτούμε το στρες που βιώνει μια έγκυος όταν ο σύντροφός της δεν θέλει να αναγνωρίσει την πατρότητα, όταν υπάρχουν οικονομικές δυσκολίες ή προβλήματα στο γάμο του ζευγαριού. Ενας πατέρας ώριμος και υποστηρικτικός βοηθά σημαντικά στην καλή ψυχολογική κατάσταση της μητέρας και κατά συνέπεια του εμβρύου.

Στην πλειονότητά τους οι μπαμπάδες γίνονται πιο υποστηρικτικοί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της συντρόφου τους και τείνουν να υποχωρούν συχνότερα σε μικροδιαφωνίες μεταξύ του ζευγαριού. Επιπλέον αναλαμβάνουν συχνά να ενισχύουν την οικονομική κατάσταση της οικογένειας με επιπλέον εργασία ή υπερωρίες (HaroldRausch, 1974).

O πατέρας μπορεί επίσης να βοηθήσει την σύντοφό του με το να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στην ανατροφή των υπόλοιπων παιδιών της οικογένειας στην περίπτωση που υπάρχουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η έγκυος μητέρα πολύ συχνά μπορεί να δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις εργασιακές και γονεϊκές της υποχρεώσεις λόγω της αδιαθεσίας ή της κόπωσης που μπορεί να νιώθει. Ο μπαμπάς λοιπόν μπορεί να βοηθήσει  με τα παιδιά και μ’αυτόν τον τρόπο όχι μόνο να κάνει τη ζωή εύκολη στη μαμά αλλά και να δημιουργήσει ένα κλίμα συνεργασίας στην οικογένεια βοηθώντας έτσι τα παιδιά του να υποδεχθούν με θετική διάθεση  το νέο τους αδερφάκι.

Εξάλλου ο πατέρας που αρχίζει και συμμετέχει από την περίοδο της εγκυμοσύνης στην προετοιμασία για τον ερχομό του μωρού  θα είναι πιο ενεργητικός και στην ανατροφή του διασφαλίζοντας έτσι την καλή σχέση πατέρα-παιδιού που είναι πολύ σημαντική για την ευημερία του παιδιού.

Αν λοιπόν η μαμά είναι απαραίτητη για να φέρει στον κόσμο το παιδί της, ο μπαμπάς έχει τον σημαντικό ρόλο να φροντίζει τη σύντροφό του και να εξασφαλίζει την ομαλή έκβαση της εγκυμοσύνης. Όπως πολύ σωστά είχε αναφέρει ο ψυχολόγος Ross Parke "η εγκυμοσύνη είναι οικογενειακή υπόθεση" και γι’αυτό το λόγο είναι σημαντικό τόσο η μητέρα όσο και ο πατέρας να συνεισφέρουν σ’αυτήν.

Πουλημενέα Γεωργία

Κλινική Ψυχολόγος - Ψυχολόγος Υγείας

 

Γραφείο Αθήνας: Λ. Αλεξάνδρας 158Α (μετρό Αμπελόκηποι), Τ.Κ. 11471

Τηλέφωνο: 6978798298