Αποχαιρετώντας την προηγούμενη χρονιά συνήθως κάνουμε μια ανασκόπηση, ζυγίζοντας όσο γίνονται τις καλές και τις δύσκολες στιγμές, καταλήγωντας έτσι αν ήταν μια «τυχερή» χρονιά για εμάς. Η επιθυμία να κερδίσουμε το φλουρί στη βασιλόπιτα αντικατοπτρίζει την ανάγκη μας να είναι η ερχόμενη χρονιά ευνοϊκή για εμάς.

Συνήθως εκφράζουμε επιθυμίες και στόχους για την επόμενη χρονιά που αφορούν ως επί τω πλείστω την βελτίωση της ποιότητας ζωής μας (καλύτερη φυσική κατάσταση, μεγαλύτερο οικονομικό όφελος, νέα ερωτική σχέση, περισσότερη διασκέδαση κτλ). Πολλές φορές βέβαια οι επιθυμίες μας αυτές κατευθύνονται από τον δυτικό τρόπο ζωής που υπονοεί ότι αυτός που έχει περισσότερα είναι πιο ευτυχισμένος. Ασυνείδητα λοιπόν ενδέχεται να πέσουμε στην παγίδα και να κυνηγάμε όλο και περισσότερα με την απώτερη προσδοκία της ευτυχίας. Κι όσο βλέπουμε ότι ακόμη κι αν ενίοτε τα αποκτούμε δεν νιώθουμε πλήρης τόσο μεγαλώνει το κυνήγι για περισσότερα.

Αυτή τη χρονιά ίσως βοηθήσει να σκεφτούμε ποιο δρόμο θέλουμε να ακολουθήσουμε στη ζωή μας και έτσι μπορεί να μείνουμε πιστοί και προσηλωμένοι σ’αυτό το δρόμο. Η επιλογή που θα κάνει ο καθένας μας χρειάζεται να είναι αποτέλεσμα σκέψης και προτεραιοτήτων. Ποιο ρόλο μου νιώθω ότι έχω αμελήσει παρότι είναι σημαντικός για εμένα (π.χ. γονέα, συντρόφου, φίλου κτλ); Πόσο σημαντικό πραγματικά μου είναι να έχω ποιοτικό χρόνο για τον εαυτό μου; Πόσο θέλω να «δουλέψω» τα προσωπικά μου θέματα προκειμένου να εξελιχθώ σαν άνθρωπος; Νιώθω ικανοποιημένος/η από τις μέχρι τώρα επιλογές μου; Τα παραπάνω ερωτήματα βοηθούν στο να ανασυντάξουμε την σκέψη μας και να την κατευθύνουμε με έναν παραγωγικό τρόπο προς την ουσιαστική βελτίωση της ζωής μας.

Ξεκινώντας λοιπόν το 2018, έχουμε την επιλογή να εστιάσουμε περισσότερο σε βαθύτερες επιθυμίες και νέους στόχους που δεν αφορούν οπωσδήποτε στην απόκτηση υλικών αγαθών αλλά στην κατάκτηση εννοιών και συμπεριφορών που θα μας κάνουν να αισθανθούμε πιο ικανοποιημένοι από εμάς και τη ζωή μας. Αν κάτι δεν μας ικανοποιεί ας το αλλάξουμε. Πάντα έχουμε επιλογή όσο κλισέ κι αν ακούγεται. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από τις ανασφάλειές μας προκειμένου να αποφεύγουμε συνεχώς τις προσωπικές μας δυσκολίες. Η αναβλητικότητα είναι ένα χαρακτηριστικό που υπονομεύει την απόλαυση της ζωής καθώς μας γεμίζει με άγχος για εκκρεμότητες που συνεχώς μετατίθενται.

Ας ξεκινήσει η νέα χρονιά με αποφασιστικότητα λοιπόν προκειμένου να έρθει η προσωπική ανάπτυξη για τον καθένα μας. Η αλλαγή θέλει προσπάθεια αλλά το αποτέλεσμα δικαιώνει. Ο καθένας μας μπορεί να τροποποιήσει αυτά που τον βαραίνουν και τον κρατάνε πίσω από το να είναι ευτυχισμένος.

Καλή και δημιουργική χρονιά!    

Πουλημενέα Γεωργία    

Κλινική Ψυχολόγος-Ψυχολόγος Υγείας (ΜSc)    

 

Γραφείο Αθήνας: Λ. Αλεξάνδρας 158Α (μετρό Αμπελόκηποι), Τ.Κ. 11471

Τηλέφωνο: 6978798298