Συχνά μπορεί να περνάμε από μια δύσκολη περίοδο στη ζωή μας και να χρειαστεί να λάβουμε βοήθεια. Ας το σκεφτούμε σαν κάτι αντίστοιχο με έναν έντονο πονοκέφαλο που επιμένει και δεν υποχωρεί με παυσίπονα. Δεν θα επισκεφθούμε τον ιατρό; Κάτι αντίστοιχο είναι και όταν υποφέρει η ψυχή μας από κάτι που μας βασανίζει είτε πρόκειται για ένα τραυματικό γεγονός (θάνατος, αποβολή εμβρύου, διαζύγιο κτλ.) είτε για κάτι που μας απασχολεί έντονα και μας έχει στερήσει το κέφι μας (διαπροσωπικές σχέσεις, άγχος, οικονομικές δυσκολίες, οικογενειακά θέματα κτλ.).

Η ψυχοθεραπεία είναι μια διαδικασία αλληλεπίδρασης που συντελείται ανάμεσα στον θεραπευτή και σε ένα ή περισσότερα άτομα (ατομική, ομαδική, θεραπεία ζεύγους κτλ) μέσω της λεκτικής επικοινωνίας προκειμένου να ανακουφιστεί το άτομο από την συναισθηματική επιβάρυνση που ίσως βιώσει, να τροποποιήσει δυσλειτουργικά σημεία στην καθημερινότητα του ή στις σχέσεις του και να ζήσει μια ικανοποιητική και άρτια ζωή.

Η συμβουλευτική θεωρείται μια πιο βραχύχρονη διαδικασία συγκριτικά με την ψυχοθεραπεία και περιλαμβάνει τον διάλογο μεταξύ του θεραπευτή και ενός ή περισσοτέρων ατόμων (ατομική, γονέων κτλ) προκειμένου να επιλυθούν θέματα καθημερινής φύσεως ή περιορισμένης βαρύτητας. Μέσω της κατανόησης και της εγγύτητας που δημιουργείται μεταξύ των ατόμων δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για καλύτερη επικοινωνία και επίλυση προβλημάτων.

Πριν αναφερθούμε στη φύση των υπηρεσιών να τονίσουμε ότι τηρείται ο κώδικας δεοντολογίας και το απόρρητο. Ο θεραπευτής δεσμεύεται να τηρήσει την εμπιστευτικότητα και να μην διαρρεύσει καμία πληροφορία που αφορά τον θεραπευόμενο παρά μόνο στην περίπτωση που διαπιστώσει ότι ο θεραπευόμενος σκοπεύει να κάνει κακό στον εαυτό του ή σε κάποιο τρίτο άτομο, προσβάλλοντας την σωματική ακεραιότητα του/τους. Στην περίπτωση αυτή, η ανακοίνωση γίνεται μόνο σε αρμόδια πρόσωπα ή φορείς (οικείους, κηδεμόνα, δικαιοσύνη).

    Ατομική ψυχοθεραπεία

Πρόκειται για τις σταθερές συναντήσεις ανάμεσα στον θεραπευτή και στον θεραπευόμενο (η συχνότητα ορίζεται με βάση ποικίλους παράγοντες, αλλά ως επί τω πλείστω πρόκειται για θεραπεία σε εβδομαδιαία βάση) προκειμένου μέσω της συζήτησης και της θεραπευτικής σχέσης που θα αναπτυχθεί ο θεραπευόμενος να επεξεργαστεί θέματα που τον απασχολούν ή καταστάσεις που αντιμετωπίζει και τον δυσκολεύουν. Τέτοια θέματα μπορεί να είναι η κατάθλιψη, οι κρίσεις πανικού, διαταραχές προσωπικότητας, μετατραυματικό στρες, διαπροσωπικές σχέσεις, απώλεια/πένθος, διαζύγιο κτλ.

    Ομαδική ψυχοθεραπεία

Οι συναντήσεις που αφορούν την ομαδική ψυχοθεραπεία έχουν προκαθορισμένο αριθμό, πραγματοποιούνται  σε σταθερή βάση και η συχνότητά τους μπορεί να είναι είτε εβδομαδιαία είτε δεκαπενθήμερη ανάλογα με τη φύση της ομάδας. Η ομάδα απαρτίζεται από 5-10 άτομα τα οποία μπορεί να έχουν κοινούς προβληματισμούς (π.χ. ομάδα γονέων, φροντιστές ατόμων με άνοια κτλ.) είτε όχι (π.χ. ομάδα αυτογνωσίας) ανάλογα με το θέμα που θα τεθεί. Μέσω της ομαδικής ψυχοθεραπείας δίνεται η δυνατότητα στα μέλη να εργαστούν πάνω στο θέμα που τους απασχολεί με ομαδικό τρόπο μέσω αλληλεπίδρασης και δραστηριοτήτων, να βοηθηθούν από τα μέλη αλλά και να τα  βοηθήσουν επίσης.

Ενα από τα προνόμια της ομαδικής ψυχοθεραπείας έγκειται στο χαμηλότερο κόστος που καταβάλλει το κάθε άτομο έναντι της ατομικής ψυχοθεραπείας με αποτέλεσμα να είναι περισσότερο επιτεύξιμο για ορισμένους να συμμετέχουν και να βοηθηθούν.

    Θεραπεία ζεύγους

Συχνά ζευγάρια που αντιμετωπίζουν κάποια θέματα και δυσκολίες στο γάμο τους ή στη σχέση τους επιλέγουν να ξεκινήσουν θεραπεία μαζί προκειμένου να διαπραγματευτούν τους προβληματισμούς και τις διαφωνίες τους. Η θεραπεία ζεύγους αφορά μια άλλοτε μακροχρόνια και άλλοτε σύντομη διαδικασία ανάλογα με τη φύση των θεμάτων που απασχολεί το ζευγάρι και το χρόνο που θα χρειαστεί για την επεξεργασία και την  επίλυση των θεμάτων αυτών. Οι συναντήσεις είναι σταθερές, σε εβδομαδίαια ή δεκαπενθήμερη βάση, η οποία καθορίζεται με γνώμονα τις δυσκολίες του ζευγαριού. Η θεραπεία ζεύγους βοηθά το ζευγάρι να κατανοήσει σε βάθος τα θέματα που το απασχολούν, να ερευνήσει τα συναισθήματά του και εντέλει να επιλέξει αν θα παραμείνει μαζί ή όχι.

    Συμβουλευτική γονέων

Η ανατροφή ενός παιδιού είναι πολύ απαιτητική εργασία αλλά η ανταμοιβή είναι τεράστια. Οι γονείς μπορεί να προβληματιστούν σε διάφορες φάσεις της ανάπτυξης του παιδιού αν πράττουν καλά ή αν χρειάζεται να αλλάξουν στάση. Συχνά μερικές συνεδρίες με έναν ειδικό μπορεί να τους ανακουφίσουν και να επιλέξουν πιο συνειδητά τη στάση που θα διατηρήσουν προς το παιδί τους. Άλλοτε πάλι μπορεί να χρειάζεται να δουν πως θα διαχειριστούν το διαζύγιό τους προκειμένου να μην τραυματίσουν το παιδί ή πως θα αντιμετωπίσουν την νυχτερινή ενούρηση, τη σχολική φοβία, την ανάγκη του να κοιμάται στο κρεβάτι τους ή την ιδιαίτερη περίοδο της εφηβείας. Ολα αυτά επιτυγχάνονται με την συμβουλευτική ψυχοθεραπεία, η οποία στόχο έχει σε σύντομο χρονικό διάστημα να βοηθήσει τους γονείς να βρουν απαντήσεις στις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους.

 

    Συμβουλευτική εφήβων

Η εφηβεία είναι η περίοδος που φοβούνται οι γονείς περισσότερο λόγω της «έκρηξης των ορμονών» που συντελούνται στο σώμα του εφήβου. Οι προβληματισμοί, οι εσωτερικές αναζητήσεις, οι φιλικές και ερωτικές σχέσεις είναι στο προσκήνιο και συχνά ο έφηβος ίσως χρειαστεί να δει τον ειδικό για να ξεκαθαρίσει και να ανακουφιστεί μέσα από τη συζήτηση μαζί του από την εσωτερική σύγκρουση που νιώθει. Η διάρκεια των συναντήσεων εξαρτάται από τη φύση των προβληματισμών του εφήβου ενώ οι συναντήσεις πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση.

    Online ψυχοθεραπεία/Συμβουλευτική

Λόγω κάποιων εξωτερικών συνθηκών (π.χ. απόσταση) κάποιος έχει τη δυνατότητα να επιλέξει την πραγματοποίηση των συνεδριών μέσω Skype. Σύμφωνα με μια πρόσφατη ελβετο-γερμανική επιστημονική έρευνα  έχει διαπιστωθεί πως η αποτελεσματικότητα της on-line ψυχοθεραπείας/συμβουλευτικής είναι ισότιμη (αν όχι πιο αποτελεσματική) με αυτήν της δια ζώσης ψυχοθεραπείας/συμβουλευτικής. Επιπλέον η on-line ψυχοθεραπεία/συμβουλευτική διατηρεί το προνόμιο της άνεσης καθώς οι συνεδρίες πραγματοποιούνται μέσω Skype και τόσο ο θεραπευτής όσο και ο θεραπευόμενος βρίσκονται στο χώρο τους. Το μόνο που χρειάζεται είναι να διαθέτει ο θεραπευόμενος λογαριασμό Skype και κάμερα για την πραγματοποίηση των συνεδριών. Τα ραντεβού ορίζονται κατόπιν συνεννόησης του θεραπευτή και του θεραπευόμενου και η πληρωμή γίνεται μέσω κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό.

    Νοητική ενδυνάμωση

Στις περιπτώσεις που κάποιος παρουσιάζει ελλείμματα στις γνωστικές λειτουργίες (μνήμη, προσοχή, επίλυση προβλημάτων, ομιλία, προσανατολισμός κλπ) παρέχεται εξειδικευμένο πρόγραμμα ασκήσεων προκειμένου να αποκατασταθούν οι προαναφερθείσες δυσκολίες. Τα γνωστικά ελλείμματα μπορούν να παρουσιαστούν λόγω άνοιας, εγκεφαλικού επεισοδίου, κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης κλπ. Πολλές φορές από το πρόγραμμα νοητικής ενδυνάμωσης επώφελουνται προληπτικά όσοι παρατηρούν να εμφανίζουν κενά μνήμης ή έχουν κληρονομικό ιστορικό Alzheimer.

 

Γραφείο Αθήνας: Λ. Αλεξάνδρας 158Α (μετρό Αμπελόκηποι), Τ.Κ. 11471

Τηλέφωνο: 6978798298